U staat op het punt MijnHart-acs.be te verlaten.

U staat op het punt om de site MijnHart-acs.be van AstraZeneca België te verlaten. De links die wij op onze site publiceren worden zorgvuldig gekozen. Evenwel vestigen wij uw aandacht op het feit dat de inhoud, de producten of inlichtingen die zich op de websites van derden bevinden noch het eigendom zijn van, noch gecontroleerd worden door AstraZeneca België. Bijgevolg geven wij geen enkele garantie, nemen geen enkele verantwoordelijkheid op en leggen geen enkele verklaring af over deze derden, hun producten of diensten, de natuur of de inhoud van hun websites en hun beleidsmaatregelen en praktijken inzake bescherming van persoonlijke gegevens.

 

Getuigenissen

“Hartrevalidatie was het beste dat ik deed.”

Marc, 56 jaar, zegt dat hartrevalidatiesessies hem het vertrouwen gaven om verder te gaan met zijn leven.

De hartinfarct van Marc kwam totaal onverwacht. Dat was 11 jaar geleden, toen hij 56 jaar oud was. Op een ochtend om 9:15 uur op het werk, begon Marc zich raar te voelen. Nog voor de lunchpauze was hij al in het ziekenhuis. De diagnose was een hartinfarct en hij werd behandeld met een ballondilatatie waarbij er vier stents werden geplaatst in drie van zijn slagaderen.

“Ik lag vijf dagen in het ziekenhuis", aldus Marc. Daarna mocht hij naar huis, met het advies bij zijn huisarts op bezoek te gaan en voldoende te wandelen. Gelukkig hoorde zijn vrouw Marguerite over een cursus hartrevalidatie in hun plaatselijke ziekenhuis.

"Het was echt fantastisch. We voerden gesprekken over medicatie en voeding en deden elke les lichaamsoefeningen " herinnert Marc zich. "Iedereen werd onderzocht en elke sessie begon met heel eenvoudige lichaamsbeweging. Je kunt je niet voorstellen hoe verzwakt je bent na een hartinfarct. De dag erna zei ik tegen Marguerite "kom, we gaan wandelen", maar we haalden niet eens het einde van de oprit."

“Ik was verrast hoe slecht mijn mobiliteit was geworden.”

Marc begon rustig en wandelde elke dag vijf stappen meer. Hij ging ook elke week naar de revalidatielessen. "Bij de revalidatieoefeningen leerden we op de juiste manier dingen optillen en verplaatsen, zoals de was ophangen. Na enkele weken begonnen we met ter plaatse joggen en oefeningen met handgewichten. Aan het eind van deze revalidatiecursus was ik verrast hoeveel mobieler ik was geworden en hoeveel meer zelfvertrouwen ik had."

"Marc's hartinfarct was een harde klap voor ons allebei", zegt Marguerite. "Het was zo'n grote schok. De revalidatiecursus gaf ons allebei het vertrouwen dat het leven gewoon kan verdergaan."

Sinds die eerste revalidatiecursus gaan Marc en Marguerite 3x per week naar de revalidatie training. "We warmen eerst ongeveer 15 minuten op en doen dan circuittraining, een half uur met de fiets, gewichten, steps, stappen, stoten, roeitrainers en hurken, en daarna 10 minuten stretchen om af te koelen," vertelt Marc, die nu 67 is. "Marguerite en ik gaan samen en we moedigen elkaar aan."

"Nu gaan Marguerite en ik op donderdag zwemmen, maak ik elke ochtend een wandeling door het dorp en zit ik elke dag 10 minuten op onze hometrainer. We gingen op reis naar de VS, Australië, Nieuw Zeeland, Hong Kong en Singapore. In Nieuw-Zeeland was elke wandeling bergop. Als ik die cursussen niet had gevolgd, zou ik dat wellicht niet gekund hebben. Maar ik weet dat ik kan wandelen, ik weet wanneer ik moet stoppen en even uitrusten en wanneer ik weer kan verdergaan.”

“Door naar de revalidatiesessies te gaan leerde ik dat er niet veel is dat je niet kunt doen na een hartinfarct.

Terug naar overzicht getuigenissen