U staat op het punt MijnHart-acs.be te verlaten.

U staat op het punt om de site MijnHart-acs.be van AstraZeneca België te verlaten. De links die wij op onze site publiceren worden zorgvuldig gekozen. Evenwel vestigen wij uw aandacht op het feit dat de inhoud, de producten of inlichtingen die zich op de websites van derden bevinden noch het eigendom zijn van, noch gecontroleerd worden door AstraZeneca België. Bijgevolg geven wij geen enkele garantie, nemen geen enkele verantwoordelijkheid op en leggen geen enkele verklaring af over deze derden, hun producten of diensten, de natuur of de inhoud van hun websites en hun beleidsmaatregelen en praktijken inzake bescherming van persoonlijke gegevens.

 

Getuigenissen

"Overschakelen op gezonde voeding was gemakkelijker dan ik dacht"

Eric, 74 jaar, at veel verzadigde vetten, tot 19 jaar geleden instabiele angina pectoris bij hem werd vastgesteld en hij zijn eetgewoontes resoluut veranderde…

"Ik werkte jarenlang als vrachtwagenchauffeur voor een keten van beenhouwers, en we aten dan ook veel vlees. Mijn vrouw Maureen maakte me elke ochtend een Engels ontbijt met gebakken eitjes, spek, worstjes,..., 's middags at ik wit brood met kaas en 's avonds aten we vleespasteien, stoofpotten en gebraad. Ik was gek op goed ingevet varken uit de oven. Tussendoor dronk ik dan ook nog eens sloten thee met heel wat koekjes - ik had een zwak voor koekjes.

Tot ik in 1992 buiten adem begon te raken wanneer ik met de hond in de tuin speelde of in het park ging wandelen. Mijn huisarts verwees me door naar het ziekenhuis om mijn hart te laten onderzoeken bij een test op een hometrainer. Er werd angina bij me vastgesteld en ik kreeg pillen en een spray om te gebruiken iedere keer dat ik pijn voelde in mijn borst.

Een paar maanden later zat ik achter het stuur in mijn vrachtwagen en ik begon zo hard te zweten dat het gewoon van mijn voorhoofd liep. Ik kwam thuis en mijn vrouw stelde me voor om een warm bad te nemen, maar toen beefde ik al van de koude. Een buur bracht me naar het ziekenhuis en deze keer werd de diagnose van instabiele angina pectoris gesteld. Vijf dagen later was ik terug thuis en in oktober 1993 had ik een bypassoperatie aan vijf slagaders. Zes dagen na de operatie was ik terug thuis, en ik herstelde zo snel dat ik drie maanden later al weer aan het werk kon.

Ik wist niet dat mijn voeding mijn gezondheid in gevaar bracht!

Voordat ik de diagnose kreeg, at ik echt alles wat ik voorgeschoteld kreeg. Omdat ik nooit overgewicht heb gehad, 44 jaar geleden stopte met roken en bijna nooit alcohol drink, kwam het niet in me op dat mijn gezondheid in gevaar was.

Na de operatie zei Maureen me dat ze wilde dat ik er toch nog wat langer zou zijn, en dus beslisten we om onze eetgewoonten te veranderen. Maureen is echt fantastisch geweest al die tijd, ze leerde koken op een volledig nieuwe manier die goed is voor het hart. We eten maar twee keer per week vlees: kip of in de oven gebakken varkensvlees met alle vet eraf gesneden. Heel soms, als de familie komt eten, trakteren we onszelf op een gebraad. Maar meestal eten we zalm, gestoomde schelvis of makreel. We eten vaak vegetarisch - ratatouille, peulvruchten, bonen, pasta, salades, vegetarische burgers, aardappelen in de schil en zelfgemaakte soep.

Als ontbijt eten we gedroogde pruimen en granen, Weetabix, havermout, muesli, of volkoren toast en fruit. Tussendoor eten we noten, zaden en fruit. We eten nu zo goed, alles is zo lekker, en er zijn zo veel vetarme alternatieven, dat we vlees en al de dingen die we vroeger aten helemaal niet missen. Onze voeding veranderen was honderd keer gemakkelijker dan ik dacht dat het zou zijn."

Eric’s goede raad: “Jij bent de enige die je leven terug op orde kunt krijgen en gezond eten is echt niet zo moeilijk als je denkt!"

Terug naar overzicht getuigenissen