U staat op het punt MijnHart-acs.be te verlaten.

U staat op het punt om de site MijnHart-acs.be van AstraZeneca België te verlaten. De links die wij op onze site publiceren worden zorgvuldig gekozen. Evenwel vestigen wij uw aandacht op het feit dat de inhoud, de producten of inlichtingen die zich op de websites van derden bevinden noch het eigendom zijn van, noch gecontroleerd worden door AstraZeneca België. Bijgevolg geven wij geen enkele garantie, nemen geen enkele verantwoordelijkheid op en leggen geen enkele verklaring af over deze derden, hun producten of diensten, de natuur of de inhoud van hun websites en hun beleidsmaatregelen en praktijken inzake bescherming van persoonlijke gegevens.

 

Familie en vrienden

Hoe kan jij helpen?

Toewijding en ondersteuning: ja! - Overbezorgdheid: nee!

Als een familielid herstelt van een hartinfarct of een episode van instabiele angor heeft doorgemaakt, zijn er veel praktische zaken die je kan doen om hen te helpen.

Maak gezonde veranderingen in de voeding

Schakel over op een gezonde, afwisselende en vetarme voeding. Je kan helpen door in de supermarkt te kiezen voor veel fruit en groente, magere yoghurt, melk en kaas en magere proteïnen zoals vis en peulvruchten, en door gezonde maaltijden klaar te maken.

Nieuwe voedingsgewoonten en variëren kan elk goed doen.

Help slechte gewoonten te doorbreken

Als je ook rookt, kan je helpen door samen te stoppen. Bezoek www.tabakstop.be of bel de gratis hulplijn op 0800/111.00.
Als alcohol een belangrijk onderdeel van jullie sociale leven was, suggereer dan alcoholvrije manieren om samen te ontspannen, zoals samen naar een film kijken.

Moedig aan om actief te zijn

Je kan aanmoedigen en voorstellen samen actieve dingen te doen (kleine wandeling, dansles, tuinieren) als de dokter hiervoor groen licht gegeven heeft.

Help onthouden om de medicatie te nemen

Het is belangrijk dat de medicatie stipt en gedurende de volledige behandeling ingenomen wordt. Help door aan de medicatie te herinneren en door er positief tegenover te staan.

Help hen met hartrevalidatie

Moedig deelname aan een hartrevalidatieprogramma aan. Stel voor om mee te gaan naar de sessies.

Let op voor de 'blues'

Wees waakzaam voor symptomen van depressie, zoals verlies van vertrouwen, verdriet dat niet overgaat, angstgevoelens, slaapproblemen, veranderde eetlust. Raadpleeg je huisarts indien de veranderingen langer dan een paar weken duren.

Laat het leven zijn gewone gang gaan

Moedig aan om zo onafhankelijk mogelijk te zijn en zoveel mogelijk verder te gaan met de normale hobby’s.