U staat op het punt MijnHart-acs.be te verlaten.

U staat op het punt om de site MijnHart-acs.be van AstraZeneca België te verlaten. De links die wij op onze site publiceren worden zorgvuldig gekozen. Evenwel vestigen wij uw aandacht op het feit dat de inhoud, de producten of inlichtingen die zich op de websites van derden bevinden noch het eigendom zijn van, noch gecontroleerd worden door AstraZeneca België. Bijgevolg geven wij geen enkele garantie, nemen geen enkele verantwoordelijkheid op en leggen geen enkele verklaring af over deze derden, hun producten of diensten, de natuur of de inhoud van hun websites en hun beleidsmaatregelen en praktijken inzake bescherming van persoonlijke gegevens.

 

Levensstijl

Moeilijkheden aanpakken

Als je herstelt van een hartinfarct of een episode van instabiele angor hebt gehad, heb je wellicht veel vragen. Vraag je arts raad. 

Hier vind je een selectie van veel voorkomende vragen.

Wanneer kan ik starten met lichaamsbeweging?

De gouden regel is rustig beginnen en geleidelijk aan opbouwen. Doe enkel aan lichaamsbeweging als je arts zegt dat je er klaar voor bent. Wandelen is een ideale eerste oefening. Begin met een dagelijkse korte wandeling zonder hellingen en doe er elke week een paar minuten bij. Vergeet niet om te rusten als je moe of buiten adem bent. Stop de inspanning en raadpleeg een arts als je pijn op de borst krijgt.

Mag ik seks hebben?

Een vaak terugkerende bezorgdheid is dat seks tot een nieuwe hartinfarct zou leiden. Het is net zoals bij elke andere lichamelijk activiteit: je hartslag versnelt en je bloeddruk verhoogt. Je wacht dus beter tot je een behoorlijke activiteit aankan. Zelf kan je oordelen dat je deze inspanning aankan nadat je een trap vlot 2 verdiepingen omhoog kan gaan zonder buiten adem te zijn of pijn op de borst te voelen. Je huisarts, cardioloog of revalidatie-arts kan je hierover advies geven.

Wanneer kan ik terug aan het werk gaan?

Er is geen antwoord dat voor iedereen geldig is. Het hangt af van het type werk dat je doet (fysieke inspanningen, veiligheidsnormen), welke behandeling je gehad hebt (chirurgie, complicaties) en hoe snel je herstelt. Sommige patiënten kunnen het werk al na een week hervatten, voor anderen duurt dit langer. Vraag je arts om advies.