U staat op het punt MijnHart-acs.be te verlaten.

U staat op het punt om de site MijnHart-acs.be van AstraZeneca België te verlaten. De links die wij op onze site publiceren worden zorgvuldig gekozen. Evenwel vestigen wij uw aandacht op het feit dat de inhoud, de producten of inlichtingen die zich op de websites van derden bevinden noch het eigendom zijn van, noch gecontroleerd worden door AstraZeneca België. Bijgevolg geven wij geen enkele garantie, nemen geen enkele verantwoordelijkheid op en leggen geen enkele verklaring af over deze derden, hun producten of diensten, de natuur of de inhoud van hun websites en hun beleidsmaatregelen en praktijken inzake bescherming van persoonlijke gegevens.

 

Gezond koken

Tomaat met grijze garnalen

Dit zomerse gerechtje is onweerstaanbaar met een krokant stokbrood of wat sneetjes roggebrood erbij. Je kan het zonder probleem serveren als hoofdgerecht met wat versgebakken ovenfrietjes. Geraspte worteltjes en komkommer zijn ideaal als garnituur.

Voor 4 personen

  • Voorbereiding: 20 min
  • Kooktijd: -
  • Eenvoudig
  • Matig

Benodigdheden

Saus met fijne kruiden:

  • 2 el mayonaise
  • 1 potje Bulgaarse yoghurt (125 g)
  • het sap van 1/2 citroen
  • 3 el bieslook, fijngesnipperd
  • 2 el platte peterselie, fijngesnipperd
  • 3 el lente-uitjes, fijngehakt
  • 4 trostomaten
  • 150 g grijze garnalen
  • peper, zout

Garnituur

  • pijpjes bieslook

Werkwijze

  1. Saus met fijne kruiden: meng de mayonaise met de yoghurt in een kom. Peper en zout erbij. Doe er het citroensap, het bieslook, de platte peterselie en de lente-uitjes bij. Zet koel.
  2. Snij het hoedje van de tomaten zonder het kroontje eruit te snijden. Schep met een lepel de zaadjes uit de tomaten.
  3. Meng de garnalen met 4 eetlepels saus. Verdeel het garnaalmengsel over je tomaatjes. Versier met de pijpjes bieslook. Zet de hoedjes terug op de gevulde tomaten.
  4. Verdeel over de borden. Serveer met de overblijvende kruidensaus.

Tips

  • Variant: als je geen tijd hebt om zelf de saus te maken, kan je kant-en-klare fijne kruidensaus op basis van yoghurt in de groenten- en fruitafdeling van je supermarkt vinden.
  • Lekker gezond: niets te vrezen met de cholesterol in garnalen. De keuze en de dosering van de diverse ingrediënten maken van dit gerecht een weldaad voor hart en bloedvaten, met minder dan 3 gram verzadigde vetzuren per portie.

Het weten waard! Tuinkruiden, smaakvol en gezond.

Peterselie, bieslook, koriander, basilicum… Tuinkruiden zijn uitstekende smaakmakers in gerechten wat het gebruik van zout danig vermindert. Een grote variatie aan smaken tegen een laag caloriegehalte, dè manier om op aangename wijze de effecten van de vrije radicalen te neutraliseren. Deze gevarieerde antioxidanten beperken de oxidatie die optreedt tijdens het koken en die de kwaliteit van het gerecht kunnen ondermijnen (soms zelfs met ernstige gevolgen). Door regelmatig je lichaam van antioxidanten te voorzien, bescherm je jezelf tegen constant optredende oxidatieverschijnselen die ervoor zorgen dat je veroudert en bepaalde chronische kwalen doen verschijnen.

Recept: Belgische Cardiologische Liga – “Van harte Belgisch”

Terug naar overzicht recepten