U staat op het punt MijnHart-acs.be te verlaten.

U staat op het punt om de site MijnHart-acs.be van AstraZeneca België te verlaten. De links die wij op onze site publiceren worden zorgvuldig gekozen. Evenwel vestigen wij uw aandacht op het feit dat de inhoud, de producten of inlichtingen die zich op de websites van derden bevinden noch het eigendom zijn van, noch gecontroleerd worden door AstraZeneca België. Bijgevolg geven wij geen enkele garantie, nemen geen enkele verantwoordelijkheid op en leggen geen enkele verklaring af over deze derden, hun producten of diensten, de natuur of de inhoud van hun websites en hun beleidsmaatregelen en praktijken inzake bescherming van persoonlijke gegevens.

 

Gezond koken

Taart van zomergroenten

Voor 4 personen

  • Voorbereiding: 15 min
  • Rusttijd: 15 min
  • Kooktijd: 30 min
  • Eenvoudig
  • Goedkoop

Benodigdheden

  • 1 middelgrote courgette (350 g), schuin in schijfjes gesneden en dan nog eens in 4 gedeeld
  • 1 rode en 1 gele paprika, ontpit en in fijne reepjes van 1 cm gesneden
  • 1 rode ui, in schijfjes gesneden
  • 8 kerstomaatjes met hun kroontjes
  • 1 el + 1 tl olijfolie
  • 1 pizzadeeg, kant en klaar
  • 2 el pesto
  • 4 sneetjes gegrilde aubergine, kant en klaar, in 4 gedeeld
  • peper

Garnituur

  • blaadjes basilicum

Werkwijze

  1. Laat de oven voorverwarmen op 220° C.
  2. Meng in een slakom de courgettes, de paprika’s, de uien en de kerstomaatjes met 1 eetlepel olijfolie.
  3. Laat 15 min roosteren in de oven.
  4. Rol op een met meel besprenkeld aanrecht het pizzadeeg flinterdun (1 mm) uit.
  5. Smeer de bodem in met pesto met behulp van een borsteltje.
  6. Spreid de geroosterde groenten en de aubergines uit over de taartbodem tot 2 cm van de randen.
  7. Plooi de rand naar binnen. Smeer er wat olijfolie over.
  8. Bak gedurende 15 min in de oven.
  9. Serveer op kamertemperatuur of koud. Garneer met basilicumblaadjes.

Tips

  • Variant: snij met behulp van een uitsteekvorm van ø 14 cm 4 schijven uit het deeg en maak er groententaartjes van. De gaartijd is dan 7 tot 10 min in de oven.
  • Lekker gezond: deze vetarme groentetaart bevat weinig verzadigde vetzuren, geeft een grote diversiteit aan antioxidanten uit de kleurrijke groentes (caroteen) en lekker veel voedingsvezels.

​Het weten waard! Hoe bonter, hoe beter!

Fruit en groente hebben hun eigen kleur, en dat is maar goed ook. Dit is niet alleen mooi, maar de kleurpigmenten hebben vaak een oxidatieremmende werking. Lycopeen bijvoorbeeld, dat de tomaat zo’n mooie rode kleur geeft, of de beta-caroteen in de worteltjes en de abrikozen. Spinazie en broccoli zijn rijk aan de gele luteïne en zeaxanthine. Bosbessen bevatten anthocyanen, die hardnekkige vlekken maken… Recent onderzoek wijst uit dat je op het gebied van antioxidanten er maar best zo veel mogelijk verschillende soorten van kunt eten in plaats van een hoge concentratie van dezelfde antioxidant. Daarom kan je maar beter dagelijks zo veel mogelijk kleur in je bord brengen, onafhankelijk van het seizoen.

Recept: Belgische Cardiologische Liga – “Van harte Belgisch”

Terug naar overzicht recepten