U staat op het punt MijnHart-acs.be te verlaten.

U staat op het punt om de site MijnHart-acs.be van AstraZeneca België te verlaten. De links die wij op onze site publiceren worden zorgvuldig gekozen. Evenwel vestigen wij uw aandacht op het feit dat de inhoud, de producten of inlichtingen die zich op de websites van derden bevinden noch het eigendom zijn van, noch gecontroleerd worden door AstraZeneca België. Bijgevolg geven wij geen enkele garantie, nemen geen enkele verantwoordelijkheid op en leggen geen enkele verklaring af over deze derden, hun producten of diensten, de natuur of de inhoud van hun websites en hun beleidsmaatregelen en praktijken inzake bescherming van persoonlijke gegevens.

 

Gezond koken

Mosselen met tomaat en chilipasta

Lekker met een salade van kikkererwten en kerstomaatjes, stokbrood of boerenbrood.

Voor 4 personen

  • Voorbereiding: 15 min
  • Kooktijd: 5 min
  • Eenvoudig
  • Goedkoop

Benodigdheden

  • 2 kg mosselen
  • 1 + 2 el olijfolie
  • 4 teentjes knoflook, gehakt
  • 4 sjalotten, gehakt
  • 1 el sambal oelek
  • 2,5 dl droge witte wijn
  • 1/2 kg verse tomaten, in blokjes gesneden
  • 2 el koriander, gehakt
  • zout, peper

Werkwijze

  1. Maak de mosselen schoon en spoel ze grondig.
  2. Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan met dikke bodem. Fruit hierin vlug het knoflook en de sjalot.
  3. Voeg de mosselen toe. Dek af en kook op hoog vuur gedurende 3 tot 4 minuten. Roer een paar keer om tot alle mosselschelpen open gaan.
  4. Voeg zout en peper toe. Voeg de sambal oelek en de witte wijn toe. Kook verder gedurende 2 minuten.
  5. Schep de mosselen uit de pan. Hou warm.
  6. Laat het kookvocht een beetje inkoken en voeg er dan de tomaatblokjes en de resterende olijfolie aan toe.
  7. Verdeel de mosselen over kommen of diepe borden. Giet de saus en blokjes tomaat erover en bestrooi met koriander.

Tips

  • Goed om weten: verwijder de mosselschelpen die niet open gaan tijdens het koken.
  • Lekker gezond: in scherpe tegenstelling met onze ‘mosselen/friet’ is deze bereiding qua samenstelling mooi in evenwicht. Rijk aan eiwitten, arm aan vetten en in het bijzonder aan verzadigde vetzuren, ondanks het cholesterolgehalte van de mosselen. Het lekkere kookvocht maakt er bijna een ‘maaltijdsoep’ van. Het gebruik van ongepelde en niet ontpitte tomaten zorgt voor meer voedingsvezels, vitamine E en essentiële vetzuren.

Recept: Belgische Cardiologische Liga – “Van harte Belgisch”

Terug naar overzicht recepten