U staat op het punt MijnHart-acs.be te verlaten.

U staat op het punt om de site MijnHart-acs.be van AstraZeneca België te verlaten. De links die wij op onze site publiceren worden zorgvuldig gekozen. Evenwel vestigen wij uw aandacht op het feit dat de inhoud, de producten of inlichtingen die zich op de websites van derden bevinden noch het eigendom zijn van, noch gecontroleerd worden door AstraZeneca België. Bijgevolg geven wij geen enkele garantie, nemen geen enkele verantwoordelijkheid op en leggen geen enkele verklaring af over deze derden, hun producten of diensten, de natuur of de inhoud van hun websites en hun beleidsmaatregelen en praktijken inzake bescherming van persoonlijke gegevens.

 

Gezond koken

Salade fattouche

Deze salade van krokante groentjes met geroosterd brood komt uit Libanon. Om de Oosterse smaken nog te versterken wordt zahtar toegevoegd, een geurige klassieke mengeling van fijne kruiden, tijm en sesamzaadjes. Het is ook gebruikelijk om sumac aan fattouche toe te voegen, dit is een typisch kruid uit de Libanese keuken. Het is gemaakt van bessen die kleine bruine zaadjes bevatten die in hun geheel of vermalen gegeten worden. De smaak doet aan citroen denken. Te koop bij Libanese of Turkse voedingszaken.

Voor 4 personen

  • Voorbereiding: 20 min
  • Eenvoudig
  • Goedkoop

Vinaigrette

  • sap van 1 citroen
  • 1/2 kl zahtar:
    Zahtar vind je in de afdeling exotische specialiteiten van je supermarkt.
  • 4 el olijfolie
  • 1 komkommer, geschild, ontpit, in blokjes gesneden
  • 12 kleine pruimtomaatjes, in 4 gesneden
  • 1 bosje platte peterselie, blaadjes
  • 1 bosje munt, blaadjes
  • 8 zwarte olijven, ontpit
  • 1 rode ui, geschild, in reepjes gesneden
  • 8 radijsjes, in fijne schijfjes gesneden
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 50 g notensla
  • 4 lente-uitjes, schoongemaakt, wit + beetje groen
  • zout, peper

Garnituur

  • 12 pitachips

Werkwijze

  1. De vinaigrette: giet het citroensap in een kom. Voeg zahtar, peper en zout toe. Roer goed om. Voeg dan, al kloppend met een garde, de olijfolie toe.
  2. Meng in een slakom de komkommer met de tomaten, de platte peterselie, de munt, de olijven, de rode ui, de radijsjes, het knoflookteentje en de notensla. Zout en peper naar smaak. Meng voorzichtig.
  3. Giet de vinaigrette erbij en meng opnieuw.
  4. Verdeel de fattouche salade over diepe borden. Garneer met lente-uitjes en pita chips.

Tips

  1. Pitachips maak je zo: verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de pitabroodjes om 2 rondjes te bekomen. Bestrijk ze met olijfolie. Leg ze in de oven gedurende 4 minuten. Breek ze om pitachips te maken.
  2. Lekker gezond: het verschil met de klassieke salades met mayonaise of dressing en deze salade is dat deze arm is aan verzadigde vetten en cholesterolvrij. Daarenboven bevat ze een grote hoeveelheid antioxidanten zoals carotenoïden, vitamine C en chlorofyl aanwezig in de groenten en de aromatische kruiden van deze bereiding.

Terug naar overzicht recepten