U staat op het punt MijnHart-acs.be te verlaten.

U staat op het punt om de site MijnHart-acs.be van AstraZeneca België te verlaten. De links die wij op onze site publiceren worden zorgvuldig gekozen. Evenwel vestigen wij uw aandacht op het feit dat de inhoud, de producten of inlichtingen die zich op de websites van derden bevinden noch het eigendom zijn van, noch gecontroleerd worden door AstraZeneca België. Bijgevolg geven wij geen enkele garantie, nemen geen enkele verantwoordelijkheid op en leggen geen enkele verklaring af over deze derden, hun producten of diensten, de natuur of de inhoud van hun websites en hun beleidsmaatregelen en praktijken inzake bescherming van persoonlijke gegevens.

 

Gezond denken

Tips voor een goed gevoel

Hartpatiënten kunnen zich onrustig voelen. Wat kan je doen om je lichaam en geest er terug bovenop te krijgen?

Revalidatie lukt beter met een positieve ingesteldheid.

1. Stel vragen

Zorg dat je veel weet over je aandoening. Vraag informatie over je nieuwe levensstijl aan je arts of het hartrevalidatiecentrum, of lees een zelfhulpboek.

2. Noteer je vorderingen

3. Zoek steun

Ontmoet andere mensen met hartproblemen via plaatselijke zelfhulpgroepen voor hartziekten.

4. Beweeg

Door regelmatige lichaamsbeweging zal je je beter gaan voelen.

5. Praat erover

Als je moeilijk over je ziekte kan praten met familie of vrienden, zoek dan steun bij een psycholoog. Je huisarts kan je doorverwijzen.

6. Zoek een nieuwe interesse

Een alternatieve bezigheid zoeken kan je helpen rustiger te worden, bijvoorbeeld toneel, meditatie, creatief schrijven.

7. Probeer meditatie of yoga

8. Ben je depressief?

De symptomen van een depressie zijn uiteenlopend en kunnen de volgende zijn: vermoeidheid, verdriet dat niet overgaat, verlies van zelfvertrouwen, concentratieproblemen, geen plezier vinden in wat je normaal leuk vindt, angstgevoelens, ander mensen ontlopen (zelfs vrienden), je hulpeloos voelen, slaapproblemen, je schuldig of waardeloos voelen, gebrek aan eetlust, geen seksuele honger en/of seksuele problemen, onverklaarbare pijnen en ongemakken, zelfverwonding of zelfmoordgedachten.

Neem contact met je huisarts als je langer dan twee weken elke dag meerdere van deze symptomen ondervindt.