U staat op het punt MijnHart-acs.be te verlaten.

U staat op het punt om de site MijnHart-acs.be van AstraZeneca België te verlaten. De links die wij op onze site publiceren worden zorgvuldig gekozen. Evenwel vestigen wij uw aandacht op het feit dat de inhoud, de producten of inlichtingen die zich op de websites van derden bevinden noch het eigendom zijn van, noch gecontroleerd worden door AstraZeneca België. Bijgevolg geven wij geen enkele garantie, nemen geen enkele verantwoordelijkheid op en leggen geen enkele verklaring af over deze derden, hun producten of diensten, de natuur of de inhoud van hun websites en hun beleidsmaatregelen en praktijken inzake bescherming van persoonlijke gegevens.

 

Mijn hart

Hoe ontstaat een hartinfarct of hartaanval?

Rondom de hartspier liggen de kransslagaders die bloed en zuurstof naar de hartspier brengen.

Het bloed bevat bloedcellen, zoals de bloedplaatjes die het bloed helpen stollen.

Aan de binnenkant van de bloedvaten kunnen zich vet, cholesterol en andere substanties ophopen en “plaques” vormen. Dit heet atherosclerose.

Als een plaque scheurt, probeert het lichaam deze scheur te dichten door er bloedplaatjes op vast te hechten. Zo wordt er een bloedstolsel of trombus gevormd, waardoor het bloedvat plots verstopt raakt.

Als een bloedstolsel gevormd wordt in de kransslagader, kan deze verstopt geraken.  De toevoer van vers bloed en zuurstof worden belemmerd en bepaalde delen van de hartspier komen in zuurstofnood.

Hoe sneller de patiënt in het ziekenhuis aankomt, hoe groter de kansen op overleving

  • Als de doorbloeding snel herstelt (vanzelf of door ingrijpen van de arts), blijft de schade minimaal. Dit heet instabiele angor.
  • Als de zuurstofnood te lang duurt, sterft een deel van de hartspier geleidelijk af. Dit heet een hartaanval of een hartinfarct.

Acuut Coronair Syndroom (ACS) is een verzamelnaam voor hartinfarct en instabiele angor

De ernst van een hartinfarct hangt af van de plaats en de grootte van aangetaste zone. De gevolgen van het hartinfarct zijn dus bij iedereen verschillend. Als de kransslagader volledig verstopt is, spreekt men van STEMI. Als er nog een verminderde hoeveelheid bloed door de kransslagader stroomt, spreekt men van NSTEMI.