U staat op het punt MijnHart-acs.be te verlaten.

U staat op het punt om de site MijnHart-acs.be van AstraZeneca België te verlaten. De links die wij op onze site publiceren worden zorgvuldig gekozen. Evenwel vestigen wij uw aandacht op het feit dat de inhoud, de producten of inlichtingen die zich op de websites van derden bevinden noch het eigendom zijn van, noch gecontroleerd worden door AstraZeneca België. Bijgevolg geven wij geen enkele garantie, nemen geen enkele verantwoordelijkheid op en leggen geen enkele verklaring af over deze derden, hun producten of diensten, de natuur of de inhoud van hun websites en hun beleidsmaatregelen en praktijken inzake bescherming van persoonlijke gegevens.

 

Mijn behandeling

Behandeling op lange termijn

Als je infarct hebt gehad, heb je een groter risico om (nog) een hartinfarct of beroerte te krijgen. Naast aanpassingen in levensstijl, kan medicatie je helpen om je hiertegen te beschermen.

Help jezelf gezond blijven: neem je medicatie precies zoals je dokter heeft voorgeschreven en respecteer de behandelingsduur


Elk geneesmiddel heeft een eigen rol om je risicofactoren onder controle te krijgen en te houden:

  • Plaatjesremmers verminderen de kleverigheid van je bloed. 
  • Statines verminderen de hoeveelheid slechte cholesterol in je lichaam. 
  • Bèta-blokkers zorgen ervoor dat je hart minder wordt belast door het trager te doen kloppen en je bloeddruk te verlagen. 
  • ACE-remmers helpen om je bloeddruk te verlagen en de schade van je hartinfarct te beperken.

Hoe werkt een plaatjesremmer?

Bloedplaatjes zijn deeltjes in het bloed die ervoor zorgen dat een bloedstolsel (trombus) kan ontstaan. Als de bloedplaatjes aan een “plaque” in een slagader blijven kleven, vormen ze uiteindelijk een klonter die deze slagader verstopt en de bloedtoevoer afsnijdt, wat tot een hartinfarct leidt. Plaatjesremmers helpen dus om bloedklonters te voorkomen door de bloedplaatjes minder te doen kleven.

Hoe moet ik mijn geneesmiddel innemen?

Je dokter en apotheker zullen je uitleggen hoe je je geneesmiddel correct moet innemen.

Maak je geen zorgen indien de dosis verhoogd wordt in de weken nadat je het ziekenhuis verlaten hebt. Dit heet “optitreren” en is volkomen normaal. Het betekent niet dat je zieker geworden bent.

Wat doen als er bijwerkingen optreden?

Sommige personen ondervinden bijwerkingen van de medicatie. Als jij bijwerkingen ervaart, spreek er zo snel mogelijk over met je dokter of apotheker. Stop je medicatie niet zonder dat je arts dit aanbevolen heeft. Je zou immers het risico op een nieuwe hartinfarct kunnen verhogen.

Wordt mijn geneesmiddel terugbetaald?

Neem je voorschriften en de formulieren die je van je arts ontving mee naar je apotheker. Je apotheker zal je helpen om de terugbetaling van je geneesmiddel te verkrijgen.